החוק מאפשר לאדם לייפות את כוחו, כדי שאדם אחר מטעמו יבצע עבורו פעולות משפטיות. כוחו של ייפוי הכוח יכול להיות רב ביותר, ולכן במקרים מסוימים, קבע המחוקק שהסכמתו של מייפה הכוח אינה מספיקה, אלא נדרש גם אישור נוטריוני לייפוי הכוח.
מהו ייפוי כוח נוטריוני? מתי נדרש ייפוי כוח נוטריוני? מה ההבדל בין ייפוי כוח נוטריוני לייפוי כוח מתמשך? מתי נדרש אפוסטיל על ייפוי כוח נוטריוני? כמה עולה ייפוי כוח נוטריוני ?והאם ניתן לערוך ייפוי כוח נוטריוני באופן דיגיטלי?
מהו ייפוי כוח נוטריוני?
אחת הפעולות המשפטיות השכיחות ביותר, היא חתימה על ייפוי כוח. במסגרת ייפוי הכוח, מעניק מייפה הכוח, הרשאה לאדם אחר, לפעול בשמו בעניין מסוים.
חתימה על ייפוי כוח, אינה דורשת, ככלל, את נוכחותו או חתימתו של עורך דין. אולם, במקרים מסוימים, סבר המחוקק כי יש צורך בחתימתו של עורך דין שהורשה כנוטריון. חתימתו של נוטריון על גבי המסמך, מהווה גושפנקא לתקינותו וכשרותו של המסמך, ומעניקה לו תוקף.
מתי נדרש ייפוי כוח נוטריוני?
סעיף 20 לחוק הנוטריונים, העוסק בייפוי כוח נוטריוני, מונה שני מקרים בהם נדרש אישור נוטריוני:
- ייפוי כוח כללי – מעניק למיופה הכוח, הרשאה רחבה, לבצע פעולות בשמו של מייפה הכוח. בשל היקף הסמכות שניתנת למיופה הכוח, סבר המחוקק כי ראוי שייפוי כוח שכזה, ייחתם בפני נוטריון.
- ייפוי כוח בלתי חוזר – ייפוי כוח שעניינו עסקאות במקרקעין, הטעונות רישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו). עסקת מקרקעין, הטעונה רישום בטאבו, היא עסקה בעלת ערך כלכלי רב ועל כן, ביקש המחוקק לוודא, כי ייפוי כוח שכזה, לא ייחתם ללא נוכחותו של נוטריון.
מה תפקידו של עורך דין שקיבל רישיון לשמש כנוטריון?
על פי חוק הנוטריונים, על הנוטריון לערוך את ייפוי הכוח, או לאמת את החתימות שעל גביו. תפקידיו של הנוטריון באימות ייפוי הכוח הנוטריוני הם:
- לוודא כי מייפה הכוח מבין את המשמעות המשפטית של חתימתו על ייפוי הכוח.
- לוודא שמייפה הכוח הוא כשיר משפטית – במקרים בהם ישנו ספק לגבי כשרותו המשפטית של הפונה לביצוע הפעולה, הנוטריון לא יאשר את ייפוי הכוח.
מה ההבדל בין ייפוי כוח כללי לבין ייפוי כוח מיוחד ?
ייפוי כוח מיוחד – בייפוי כוח מיוחד, מייפה הכוח מעניק למיופה הרשאה לביצוע פעולה ספציפית, בשמו או במקומו, וייפוי כוח זה אינו יכול לחול על יתר ענייניו של המייפה. בנוסף ייפוי כוח מיוחד יפוג במועד ביצוע הפעולה שלשמה ניתן מלכתחילה.
ייפוי כוח כללי (נוטריוני) – לעומת זאת בייפוי כוח כללי, מייפה הכוח מייפה את כוחו של המיופה לעשות עבורו או בשמו פעולות רבות הקשורות לרכושו, לכספיו או לזכויותיו. ייפוי כוח כללי הינו רחב ביותר ונותן למחזיק בו כוח כמעט בלתי מוגבל. בנוסף ייפוי כוח כללי יפוג רק לאחר שחלפו 10 שנים מיום נתינתו, אלא אם מייפה הכוח ביטל אותו לפני כן, איבד את כשירותו המשפטית, או שהוא נפטר.
בשל אופיו של ייפוי הכוח הכללי והשלכותיו כלפי מייפה הכוח וקרוביו, הרי שעל מנת שייפוי כוח כללי יהיה תקף כלפי כל, עליו להיחתם מול נוטריון אשר יאשר בחתימתו כי מייפה הכוח הבין בדיוק על מה חותם ואת משמעות מעשיו.
איזה ייפוי כוח עדיף לתת – מיוחד או כללי?
התשובה לשאלה זו הינה תלוית סיטואציה וזהות הצדדים. מאחר וכאמור ייפוי כוח כללי מעניק כוח כמעט בלתי מוגבל למחזיק בו לביצוע פעולות ברכוש ובנכסי המיופה, הרי שיש לשקול בכובד ראש את מידת האמון שניתן לתת באותו מיופה כוח טרם הענקת כוח כה רב בידיו.
ככל שאין הכרח להעניק ייפוי כוח כללי, עדיף לתת ייפוי כוח מיוחד, המאפשר למחזיק בו לבצע פעולה ספציפית אחת או יותר שעם סיומה, יפוג הוא מאליו, ולתת ייפוי כוח כללי, רק במקרים שאין מנוס מייפוי כוח זה.
מה ההבדל בין ייפוי כוח נוטריוני לייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך – ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך המעניק למיופה הכוח את הכוח להסדיר את ענייניו הרכושיים, הרפואיים או האישיים (על פי בחירת מייפה הכוח, אך רק לאחר שמייפה הכוח לא יהיה כשיר. כלומר ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף, רק אם מייפה הכוח הופך ללא כשיר.
ייפוי כוח נוטריוני – לעומת זאת ייפוי כוח נוטריוני, הוא מסמך המעניק למיופה הכוח את הכוח להסדיר את ענייניו של מייפה הכוח, כל עוד מייפה הכוח כשיר. כלומר, ייפוי הכוח הנוטריוני דווקא מתבטל במקרה שמייפה הכוח מאבד את כשירותו המשפטית.
מתי נדרש אפוסטיל על ייפוי כוח נוטריוני?
במקרה שייפוי הכוח הנוטריוני עומד לשמש אתכם במדינה זרה החברה באמנת האפוסטיל, תידרשו גם לבקש אישור אפוסטיל. אפוסטיל הוא למעשה חותמת רשמית, המעידה על כך שמדובר במסמך שקיבל תוקף רשמי בישראל. ללא חותמת האפוסטיל, לייפוי הכוח הנוטריוני לא יהיה תוקף מעבר לגבולות ישראל.
האם ניתן לערוך ייפוי כוח נוטריוני באופן דיגיטלי?
כיום ניתן לערוך ייפוי כוח נוטריוני גם באופן דיגיטלי, על גבי טופס אלקטרוני, מה שיאפשר לכם גם לאמת אותו באפוסטיל דיגיטלי. יחד עם זאת, חשוב לדעת שייפוי הכוח הדיגיטלי לא יחסוך לכם את ההגעה למשרדו של הנוטריון, ועליו לאמת את זהותכם כשאתם נוכחים מולו, בטרם יעניק לכם את האישור הדיגיטלי.
כמה עולה ייפוי כוח נוטריוני ?
עלות החתימה על ייפוי כוח נוטריוני (כמו יתר האישורים הנוטריונים) הקבועה בתקנות הנוטריונים הינה עלות סמלית ואחידה לכולם, כאשר מידי שנה מתעדכנים מחירים אלו על ידי משרד המשפטים. נכון לשנת 2024 עלות אישור ייפוי כוח נוטריוני הינה 218 ₪ (כולל מע"מ). שימו לב שעלות אישור ייפוי כוח נוטריוני בשפות אחרות, היא זהה לאישור ייפוי כוח נוטריוני בעברית.
מתן תוקף משפטי לייפוי הכוח
בשורה התחתונה, ייפוי כוח נוטריוני מאפשר למי שהוסמך לכך, עשות פעולות שונות, בשמכם. אם אתם זקוקים לייפוי כוח כללי, או ייפוי כוח בלתי חוזר, עליכם לפנות לנוטריון שיאמת את ייפוי הכוח, על מנת לתת לו תוקף. אם אתם נדרשים להשתמש בייפוי הכוח הנוטריוני בחו"ל, עליכם גם לאשר אותו בחותמת אפוסטיל, במטרה לתת לו תוקף בינלאומי.
*התוכן עודכן ביום 6.10.24