אם החלטנו להיכנס לשותפות ישנם שני דברים עיקריים שעלינו לבצע
1. לבחור שותף או שותפים מתאימים לנו – עמם יש לנו מערכת יחסים טובה וכמובן כי אנו רוכשים אמון הדדי אחד לשני. אין ספק כי מטרות השותפים צריכות לחיות זו לצד זו במידה והן אינן זהות ונכונות גבוהה וטוטאלית מצד כל השותפים לקדם את השותפות ולהביא להצלחתה.
2. לחתום על הסכם שותפות – אין זה משנה מי הוא השותף שלנו ומהי מידת הקרבה שלנו עמו.
הסכם שותפות הוא הבסיס לשותפות ואין לוותר על בנייתו אף אם היא אינה פשוטה לנו.
רבים מאיתנו חולמים להיות בעלי עסק משלנו. חלקנו אשר בוחרים להגשים חלום זה, נכנסים למסגרת של שותפות. לעיתים השותפות תהיה בינינו ובין קרוב משפחה, לעיתים בין חברים ומכרים. כך או כך כדאי וחשוב לזכור כי הסכם שותפות הוא הבסיס לשותפות וחשוב מאוד ליצור הסכם שותפות מתאים ולחתום עליו.
מהי שותפות בעצם?
שותפות היא צורה של התאגדות משפטית בין אגד בני אדם המנהלים יחד עסק לשם הפקת רווח כאשר חברי השותפות חבים בחובות השותפות באופן אישי. אחד היתרונות הגדולים בשותפות הוא חוסר הפורמאליות שבצורת ההתאגדות הזו, למשל אין צורך בכתיבת תקנון וזאת בניגוד לחברה.
אולם, אל לנו לערבב בין חוסר הפורמאליות אשר מאפיין את השותפות לבין הצורך המהותי לחתום על הסכם שותפות.
הסכם שותפות – למה זה כל כך חשוב?
במסגרת של שותפות יכולות לצוץ כל מיני בעיות אשר פתרונן פשוט הרבה יותר במידה והשותפים חתמו על הסכם שותפות. מטרתו של הסכם שותפות היא לקבוע את הזכויות והחובות של כל אחד מן השותפים אשר בו נקבע בין השאר אופן חלוקת הרווחים אשר אינו תמיד ביחס שווה להון ההתחלתי אותו השקיע כל שותף.
להלן סקירה קצרה של הבעיות שעלולות להתעורר במסגרת של שותפות וכיצד חתימה על הסכם שותפות יכולה לעזור:
1. התנגשות רעיונות – כאשר אדם מנהל עסק לבדו הוא אדון לעצמו אך במסגרת של שותפות ישנם עוד שותפים אשר לעיתים דעותיהם השונות מתנגשות זו בזו. במצב שכזה, הסכם שותפות הקובע בצורה ברורה שאינה משתמעת לשתי פנים את אופן ניהול השותפות, את שיטות העבודה וכדומה, יכול לחסוך הרבה מאוד בעיות ולייעל את העבודה במסגרת השותפות.
אין ספק כי ככל שהסכם השותפות מפורט יותר כך ניהולה של השותפות פשוט וקל יותר ובכל שאלה שהיא פונים אל הסכם השותפות למענה.
2. פירוק השותפות – לעיתים מתגלעים סכסוכים קשים בין חברי השותפות והדבר מסלים עד לרמה של פירוק השותפות. בסיטואציה כזו חשיבותו של הסכם שותפות גבוהה מאוד, בין השאר לעניין חלוקת הרווחים. מעבר לזאת נציין כי לעיתים רבות, אולי רבות מדי, הופך ההליך של פירוק שותפות לבלתי נעים, לטורדני ומעיק וכמובן שאם עיגנו את נושא הפירוק בהסכם שותפות הרי שמובטחת לנו דרך קלה בהרבה מזו בה היינו הולכים (ועם נעליים לא נוחות..) אילו לא היינו בונים הסכם שותפות.
לסיכום נאמר כי חתימה על הסכם שותפות הנה הבסיס לשותפות וככל שנשכיל לפרט במסגרת הסכם שותפות את כל העניינים העקרוניים לנו הכרוכים בשותפות, נקל על עצמנו באופן משמעותי ביותר בהמשך הדרך ונימנע ממכשולים מיותרים.
משימת כתיבתו ובנייתו של הסכם שותפות איננה פשוטה לרוב ונדרש לכך זמן רב והשקעת מאמצים מרובים. עם זאת, אין כל ספק שכל השקעה שלנו בכתיבתו של הסכם שותפות תניב לנו פירות גדולים בהרבה בעתיד.