Mishpatip_MainPic משפטיפ
Mishpatip_MainPic משפטיפ
פנייה לייעוץ אישי



    הפוליטיקה האוסטרית: מדריך לאזרח החדש

    אם קיבלתם לאחרונה אזרחות אוסטרית, או שאתם שוקלים להגיש בקשה לאזרחות, סביר להניח שתרצו להכיר את המערכת הפוליטית של מדינתכם החדשה. אוסטריה מתבלטת כמדינה יציבה מבחינה דמוקרטית ופוליטית, ומעודדת את אזרחיה למעורבות פעילה בחיים הציבוריים.

    הפוליטיקה האוסטרית: מדריך לאזרח החדש

    תוכן עניינים

    מהי צורת השלטון באוסטריה?

    אוסטריה, בדומה לדמוקרטיות רבות בעולם המערבי, מקיימת משטר של הפרדת רשויות: הרשות המחוקקת, הרשות המבצעת והרשות השופטת. לכל רשות סמכויות משלה במטרה ליצור דמוקרטיה חזקה ויציבה.

    אוסטריה מורכבת מתשעה מחוזות, כאשר לכל מחוז פרלמנט משלו, ומעליהם פרלמנט המדינה. בראש המדינה מכהן נשיא המדינה ובראש הרשות המבצעת מכהן הקנצלר.

    הנשיא והקנצלר: מי באמת מנהל את המדינה?

    הנשיא הוא ראש המדינה, הנבחר בבחירות ישירות לתקופה של שש שנים וכהונתו מוגבלת לשתי קדנציות רצופות. לנשיא סמכויות מסוימות כגון מינוי הקנצלר, פיזור המועצה המחוקקת ואישור מינוי שרים. עם זאת, בדומה לישראל, תפקידו הוא בעיקר ייצוגי והוא לרוב אינו מתערב בהחלטות יומיומיות.

    הקנצלר ממונה על ידי הנשיא והוא לרוב עומד בראש המפלגה שזכתה למרב הקולות בבחירות. הוא מכהן כראש הממשלה ובולט בתור הדמות המרכזית  האחראית על ניהול ענייני המדינה.

    'הכנסת' האוסטרית: איך פועל מנגנון החקיקה האוסטרי?

    באוסטריה, בניגוד לישראל, אין בית מחוקקים אחד אלא שניים: המועצה הלאומית והמועצה הפדרלית.

    באוסטריה, בניגוד לישראל, אין בית מחוקקים אחד אלא שניים

    המועצה הלאומית היא הגוף המחוקק העיקרי המורכב מ-183 חברים. בגוף זה נעשית עיקר עבודת החקיקה.

    המועצה הפדרלית היא גוף המייצג את המחוזות השונים באוסטריה ואמון על ייצוג האינטרסים שלהם. תפקידה של המועצה, בין היתר, להתנגד להחלטות של המועצה הלאומית במידה שהיא סבורה כי הן פוגעות באינטרסים של המחוזות. לגבי החלטות מסוימות, יש לה אף זכות וטו לפסול חקיקה שנעשתה במועצה הלאומית.

    מערכת המשפט: איך נשמרת הדמוקרטיה האוסטרית?

    הרשות השופטת באוסטריה נחשבת לעצמאית וחזקה. היא נהנית מתמיכה ואמון רב של אזרחיה ביכולתה לשמור על הדמוקרטיה האוסטרית. בדומה לישראל, מערכת המשפט כוללת ערכאות שיפוט שונות– החל מבתי משפט מקומיים ברמה הנמוכה ביותר ועד לבית המשפט העליון בפסגת המערכת.

    עם זאת, בניגוד לישראל, באוסטריה קיים בית משפט מיוחד לענייני חוקה אשר בסמכותו לדון בפירוש החוקה האוסטרית וכן בטענות לפגיעה בזכויות האזרחים.

    המפה הפוליטית: המפלגות המרכזיות

    המפה הפוליטית באוסטריה מגוונת ומשקפת מגמות שונות התופסות תאוצה באירופה כולה. כיום, באוסטריה יש שתי מפלגות מרכזיות:

    1. מפלגת העם האוסטרית – מפלגה זו נחשבת לשמרנית ומייצגת את מצביעי הימין-מרכז.
    2. המפלגה הסוציאל דמוקרטית – מפלגה זו נחשבת לליברלית יותר ומייצגת את מצביעי השמאל-מרכז.

    מלבד מפלגות אלו ישנן שלוש מפלגות נוספות, קטנות יותר: מפלגת החירות, מפלגת הירוקים והמפלגה הניאו-ליברלית.

    בשנים האחרונות, הקנצלרים המכהנים הם בעיקר מטעם מפלגת העם האוסטרית. עם זאת, חשוב לציין כי המערכת הפוליטית האוסטרית מתאפיינת בדינמיות רבה, וקנצלרים מטעם המפלגה הסוציאל דמוקרטית אינם תופעה נדירה.

    מהמועצה המקומית ועד לפרלמנט האירופי: זכות ההצבעה באוסטריה

    אזרחי אוסטריה נהנים מזכות הצבעה למספר מוסדות. באוסטריה נהוג גיל בחירה מהמוקדמים באירופה, החל מגיל 16 אזרחים זכאים להצביע. כבעלי אזרחות אוסטרית תוכלו להצביע ולהשפיע במוסדות הבאים:

    1. האסיפה הלאומית – הבחירות מתקיימות כל חמש שנים.
    2. הפרלמנט המחוזי – הבחירות מתקיימות כל 5-6 שנים, בהתאם למחוז.
    3. המועצה המקומית – הבחירות מתקיימות כל 5-6 שנים, בהתאם לרשות המקומית.
    4. נציגי אוסטריה בפרלמנט האירופי – החל משנת 1995 אוסטריה חברה באיחוד האירופי ולכן שולחת נציגים לפרלמנט האירופי. הבחירות לפרלמנט זה מתקיימות כל חמש שנים.
    5. הנשיא – הבחירות מתקיימות כל שש שנים.

    מאז תום מלחמת העולם השנייה, אוסטריה עברה תהליך עמוק של התחדשות דמוקרטית. בהתמודדותה עם עברה, המדינה פיתחה מערכת פוליטית המדגישה הגנה על זכויות אדם ואזרח. האזרחים נהנים ממעורבות פוליטית נרחבת, עם הזדמנויות הצבעה מגוונות – מהמועצה המקומית ועד לפרלמנט האירופי. כל אלו תורמים למעמדה של אוסטריה כאחת הדמוקרטיות המובילות בעולם.

    *אין בדברים המופיעים לעיל ובשאר התוכן באתר Mishpatip כדי להחליף ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. העושה שימוש בתוכן האתר, עושה זאת באחריותו.

    לייעוץ ראשוני חייג 077-8053464 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מידע חשוב נוסף