אדם ממוצע מעביר את רוב חייו (לפחות את מחציתם) בשהייה במקום עבודתו ולפיכך, תאונות ופגיעות במקום העבודה נפוצות עד מאוד ומהוות עניין שבשגרה של ממש, עד כדי כך שבמשך השנים התפתחו מקרים רבים שהוכרו כתאונות עבודה, על אף שכלל אינם מופיעים בחוק.
תאונת עבודה מוגדרת בחוק אף כתאונה אשר קרתה לאדם בדרכו לעבודה או בחזרה ממנה. הבעיה הינה שהגדרה זו אינה מכסה את שלל הסיטואציות המתעוררות בחיי היומיום ולכן, חשוב לבדוק עם עורך דין המומחה לתאונות עבודה לגבי כל מקרה וזאת על מנת שלא ייפגעו זכויותיכם.
מהי תאונת עבודה בדרך לעבודה – הגדרה מצומצמת בחוק
הוראות החוק קובעות אילו סיטואציות יוכרו כתאונות עבודה בדרך לעבודה ובתנאי שלא התרחשו התאונות בזמן שהייתה סטייה או הפסקה של ממש מהדרך המקובלת כלומר, אם הסטייה או ההפסקה מנתקות את הקשר בין התאונה לעבודה – לא תאונת עבודה.
יצוין, כי ה "דרך לעבודה" – מתחילה למעשה כבר בחדר מדרגות (אם העובד גר בבניין) או ברגע שיצא מחוץ לחצרו המגודרת (אם העובד גר בבית פרטי).
אילו תאונות יכולות להיחשב לתאונות עבודה בדרך לעבודה בהתאם לחוק?
אם התאונה אירעה בדרך המקובלת:
- לעבודה או בחזרה ממנה לבית העובד, או לבית בו הוא ישן גם אם זה לא ביתו הקבוע. בכלל זה תאונת דרכים בדרך לעבודה גם היא תוגדר כתאונת עבודה.
- ממקום עבודה אחד לאחר.
- לארוחה במקום המצוי בהסדר עם מעסיקו, או בחזרה ממנה.
- למקום שנשלח אליו לשליחות כלשהי מטעם מעסיקו ובחזרה ממנו.
- לפגישה בענייני עבודה ובחזרה ממנה.
- למילוי תפקיד של עובד כחבר בוועד עובדים ובחזרה ממנו.
- לעבור בחינה או הדרכה וכיו"ב מטעם המעסיק ובחזרה ממנה.
מהי "דרך מקובלת"?
"הדרך המקובלת" מוגדרת בחוק כאחת מהדרכים הרגילות והטבעיות בהן הולך / נוסע העובד מביתו למקום העבודה ובחזרה מידי יום שכן, כיום כבר ברור כי אין רק דרך אחת להגיע לעבודה ועובד.
לכן, בתי הדין בוחנים כל מקרה לגופו ולא בהכרח נצמדים למסלול אחד קבוע שכן, יתכן למשל כי עובד בשעות מסוימות לנסוע בדרך אחת בגלל הפקקים ובשעות אחרות בדרך אחרת.
בפועל, ניתן לראות כי בתי הדין נותנים פרשנות רחבה יותר להוראות החוק וזאת מאחר ושלילת הגדרת תאונה כ"תאונת עבודה", פעמים רבות תגרום לאובדן זכויות משמעותיות אצל העובד.
מתי הפסקה / סטייה מהדרך המקובלת כן תהווה תאונת עבודה
- אם הייתה סטייה לצורך איסוף ילד מהגן (ילד עד גיל 10 אלא אם כן ילד מוגבל הזקוק לליווי).
- אם הייתה סטייה לצורך תפילת בוקר בבית הכנסת בו נוהג העובד להתפלל.
- אם הסטייה הינה סבירה ולא משמעותית (כמו עצירה במכולת השכונתית בדרך הביתה מהעבודה).
מתי הפסקה / סטייה מהדרך המקובלת לא תהווה תאונת עבודה
כאשר יבחן בית הדין את עובדות המקרה ויחליט כי הפסקת העבודה או הסטייה מהדרך לא היו סבירות וכן משמעותיות, אז יכול להחליט שאין המדובר בתאונת עבודה ומהעובד תישלל הזכות להגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי.
למשל, עובד שבדרכו לעבודה עצר לשתות קפה למשך שעתיים עם מכר (שאינו קשור לעבודה) ונפל ביציאתו מבית הקפה – זו לא תאונת עבודה שכן אין המדובר בפעילות הקשורה לעבודה וכן, בהפסקה משמעותית בתוך יום העבודה.
בשורה התחתונה ישנם מקרים רבים שעל פניו אינם מקיימים את דרישות החוק ולא נראים כמו תאונות עבודה שנגרמו בדרך לעבודה, אך מאחר וכל מקרה נבחן בהתאם לעובדותיו הספציפיות, חשוב לקבל ייעוץ משפטי ולבחון האם קמה זכאות.