לשון הרע – מהי
השפלה, הסתה למטרת שנאה, ביזוי, או כל התנהגות אחרת אשר כל מטרתה היא לפגוע באדם מפאת גזעו, מוצאו או דתו, כל אלה ועוד נכללים בגדר המושג הרחב לשון הרע.
לשון הרע יכולה להיעשות באמצעות מספר דרכים, אם זה בעל פה, בכתב, בתנועה, וכיום עם התפתחות התקשורת האלחוטית – לשון הרע היא דבר נפוץ גם באינטרנט.
לשון הרע – מה קובע חוק איסור לשון הרע?
על מנת לעשות שימוש נכון בחוק איסור לשון הרע, חייב השופט לעשות איזון בין ערכים חשובים משני צידי המתרס.
1. הזכות לשם טוב – מצד אחד קיימות הזכויות לכבוד ולשם טוב אשר מגנות על חוק לשון הרע, והן יהיו הכלים אשר עורך הדין יעשה בהם שימוש על מנת להצדיק את טיעוניו.
2. הזכות לחופש הביטוי – מצד שני קיימות זכויות חשובות לא פחות אשר לא פעם הוגדרו "ככלבי השמירה של הדמוקרטיה" ואלו הן הזכויות העוסקות בחופש הביטוי ובחופש העיתונות.
איזון נכון בין שתי הקבוצות יביא לפסק דין אשר יטיב עם שני הצדדים.
ישנם מספר סעיפים מרכזיים בחוק איסור לשון הרע אשר מייצגים נכונה את תכלית החוק:
א. הגדרה – פרק א בחוק איסור לשון הרע, עוסק בפן ההגדרתי של החוק ומדגים מצבים "קלאסיים" בהם איסור לשון הרע בא לידי ביטוי במלוא מובנו. מצבים כמו השפלת אדם לעיני כל או ביזוי אדם בשל מוצאו גזעו או דתו מהווים מקרים שעליהם חל חוק איסור לשון הרע ללא עורריו.
סעיפים מתקדמים יותר בפרק מציגים דרכים להבעת לשון הרע וכן עושים הבחנה בין לשון הרע שמובעת כלפי אדם פרטי ותאגיד, וכן הבחנה בין לשון הרע כלפי אדם חי ואדם מת.
ב. עונשים צעדי מניעה והטלת אחריות – סעיפים 6 ו7 לפרק ב של החוק עוסקים בקביעת העונש או גובה הפיצויים שחייב הנאשם לתת לתובע. העונש נע משנת מאסר אחת הניתנת לאדם אשר התכוון לפגוע בשניים או יותר אנשים זולת הנפגע עצמו. ועד כדי חיוב בסכום פיצויים שלא יעלה על סך של 50000 שקל.
סעיפים 9 ו10 עוסקים במתן צווי מניעה כנגד מפירי החוק. לדוגמא בית המשפט רשאי להוציא צו מניעה על איסור הפצה של צווי פרסום המכילים תוכן פוגעני, או חיוב אמצעי תקשורת לפרסם הכחשה של דבר המהווה לשון הרע.
סעיפים 11 ו12 מדגישים את אחריותם של אמצעי התקשורת השונים על כל דבר המכיל לשון הרע ויוצא תחת חסותם.
הסעיפים מקנים הטלת אחריות על מקבלי ההחלטות באמצעי התקשורת השונים ואף על בעלי בית הדפוס במקרה של הוצאת לשון הרע כתובה.
ג.פרסומים מותרים, הגנות והקלות – פרק ג מגדיר תחילה מיהם הגופים שלגביהם לא ניתן להגיש תביעת לשון הרע. גופים כמו הממשלה, משרד מבקר המדינה ושופטים למיניהם חשובים כמוגנים. בהמשכו מפרט פרק ג הגנות שיכולות לעמוד לצד הנאשם במיקרה של תביעה.
לדוגמא סעיף 15 מפרט מקרים בהם תעמוד לנאשם הגנת תום הלב כמו מקרים בהם הובעה דעה על אישיות ציבורית במילוי תפקידה, או ביקורת על יצירה אמנותית שהנפגע פרסם. פרט לסעיף שמירת הדינים פרק ג נחתם בסעיף 19 המפרט הקלות כנגד הצד הנאשם, חוסר כוונה או התנצלות יביאו להקלה עם דינו של הנאשם.
לשון הרע – פיצויים
על מנת שבית המשפט יגיע להחלטה על גובה הפיצויים שיש לפסוק לטובת התובע בהליך תביעת לשון הרע, עליו לקחת בחשבון מספר פרמטרים ולבצע שכלול מושכל ביניהם.
פרמטרים כמו הנזק הכלכלי שנגרם לצד הנפגע או מניעיו של הצד המפרסם לשון הרע הם פרמטרים חשובים שעל השופט לקחת בחשבון לפני שהוא נותן את הדין.
היה ונותן השופט פסק דין לחובת הנאשם רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים שמתחילים מסכומים אפסיים אשר באים לבטא סמליות ועד לסכומים שיכולים להגיע למאות אלפי שקלים.
לשון הרע באינטרנט
אנונימיות הגולשים באינטרנט, מתירה להם להשתמש בלשונם ככל העולה על רוחם. האינטרנט מציע לגולשים להתבטא בחופשיות ללא מעצורים וכל זה תחת מעטה האלמוניות. האפשרות הזו קוסמת למרבית הגולשים ואכן הם לא נרתעים מלתת דרור למחשבותיהם עד כדי הכפשת אנשים בפורומים השונים, או הטלת עלבונות באמצעות טוקבקים כמענה לכתבות אשר עוסקות באישי ציבור או במפורסמים.
לרשות האדם המוכפש קיימים מספר כלים על מנת להתמודד עם העוול שנגרם לו.
א. פניה בכתב למערכת האתר – ראשית יש לפנות בכתב אל מערכת האתר עם דרישה מיידית להסרת הפרסום הפוגע. רצוי לעשות זאת על ידי פנייה מעורך דין שתחום התמחותו הוא איסור לשון הרע באינטרנט.
ב. פניה לערכאות – היה והתוכן הפוגע לא הוסר יש לבצע פניה דחופה לבית המשפט בדרישה להוצאת צו אשר יורה למנהל האתר להסיר את התוכן הפוגעני, בוא בעת קיימת האפשרות להגיש תביעה נזיקית על עוגמת הנפש שנגרמה למושא הפרסום הפוגעני וכל זה על פי שימוש בחוק לשון הרע.