אם נבחן את ההגדרה המילונית היבשה ל"התעמרות", נראה כי המדובר בהגדרה חמורה המתוארת כ"גרימת סבל והשפלה, התעללות, התאכזרות, התנכלות", מה שמעמיד את תופעת קיום התעמרות בעבודה ככזו, אשר קשה להאמין כי קיימת.
בפועל, התעמרות במקום העבודה קיימת גם קיימת ומגיעה בכל מיני צורות ואופנים שתוצאותיהן אחת: גרימת נזקים נפשיים, כלכליים ותדמיתיים חמורים לעובד, במקום העבודה שלו אשר אמור לשמש כסביבה בטוחה ונעימה עבורו ומכאן, גם זכותו של העובד לתבוע פיצויים בשלה.
מה התעמרות במקום העבודה?
באופן ככלי, המדובר בהתנהגות של מעסיק (אך לא רק) כלפי עובד במקום העבודה, אשר יש בה כדי להשפיל, לפגוע, לבזות, להפלות, להטיל אימה ולאיים על עובד בכל מיני דרכים "יצירתיות", שרובן ככולן יגרמו לעובד נזקים כאלה ואחרים.
איך נוכל לזהות התעמרות במקום העבודה?
על מנת שנוכל לטעון כי קיימת התעמרות, נצטרך להצביע על התנהגויות או תופעות (שחלק מהן יפורטו להלן), אשר חוזרות או חזרו על עצמן מספר פעמים ואין די בהפועל ההתנהגות הבלתי ראויה פעם אחת בלבד. כך למשל התנהגויות/ סיטואציות שיכולות להצביע על התעמרות:
- מניעת זכויות סוציאליות מעובד על בסיס קבוע- כמו מניעת תשלום מלא בגין ימי הבראה או ימי חופש, אי תשלום מלא בעבור שעות נוספות, קיזוזים סתמיים משכר העבודה ועוד.
- צעקות, קללות, השפלות ואיומים.
- מתן מטלות בעבודה שאינן הגיוניות ואינן פרופורציונאליות- כמו עובד שצריך למלא משימה מסוימת אחת במשמרת ולפתע המעסיק דורש ממנו למלא 3 משימות במשמרת אחת- שזה בלתי אפשרי.
- מתן מטלות משפילות שלא לצורך- כמו מעסיק שמבקש מעובד לנקות בקפידה את מקלדת המחשב במקל אוזניים במשך 8 שעות.
- מתן קנסות ואיומים בפיטורין אם עובד עומד על קבלת זכויותיו.
- השמצות בנוגע למקצועיות והפצת שמועות לא נכונות ומעליבות בקרב יתר העובדים.
- שיח מזלזל ולא מכבד, ביטויים מעליבים ומביכים (גם בעלי אופי מיני).
- חרם על עובד- עובד אשר באופן עקבי הינו היחיד שאינו מוזמן לאירועים של מקום העבודה או לארוחות צהריים משותפות למשל.
מצד מי נראה התעמרות במקום העבודה?
על פי רוב נראה התעמרות מצד מעסיק כלפי עובד. אך ישנם מקרים בהם נראה התעמרות גם מצד עובדים אחרים, או לקוחות של המעסיק כלפי עובד מסוים.
איך עובד יוכל להוכיח התעמרות בעבודה?
עליו לאסוף ככל הניתן ומבעוד מועד, הוכחות לקיומה של ההתעמרות: תכתובות ווטס אפ, התכתבויות דוא"ל שנשלח לכל עובדי המשרד, מסמכים כתובים (אפילו פתקיות "memo"), תמונות וסרטונים והכל, ממועדים שונים כדי להראות הישנות ההתעמרות.
כיצד יכול עובד שחווה התעמרות לפעול?
- ניסיון לפתור בדרכי שלום- לעיתים ייתכן שהעובד יפנה אל המעסיק, ישטח את טענותיו והמעסיק יקבל את טענותיו, ישנה התנהלותו ויחדל מההתעמרות (האופציה הפחות נפוצה).
- תביעה לבית הדין לעבודה- אם המעסיק לא משנה דרכיו (או לא מוודא שמי שצריך ישנה דרכיו- כמו עובדים אחרים שמתעמרים בעובד) וההתעמרות נמשכת, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה (לאחר איסוף ההוכחות כמו שצריך).
האם קיימת עילת תביעה בגין התעמרות בדיניי העבודה?
למרבה הצער (והפליאה) ולמרות העובדה שתופעת ההתעמרות הינה תופעה אשר הופכת לנפוצה יותר ויותר עם השנים, אין הסדרה שלה בדיני העבודה ועובד אשר רוצה לתבוע את מעסיקו בגין התעמרות, יכול בדרכים שונות ובהתאם לנסיבות העניין:
- להגיש תביעה בגין הרעת תנאים ופיצוי בגין עוגמת נפש.
- להגיש תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע/ קובלנה פלילית בגין לשון הרע.
- להגיש תביעה מכוח חוק הטרדה מינית
הגם, שתופעה בזויה זו של התעמרות במקום העבודה עדיין לא מצאה הסדרה בדיני העבודה, ישנן אופציות שונות לעובד לפעול נגד תופעה זו, הגם שלא ממהרים לעשות כן אם מחשש לאבד את מקום העבודה אם מחוסר ידיעה כיצד לפעול.