תקופת ההיריון היא תקופה מרגשת, אך היא יכולה להיות גם תקופה לא פשוטה, במיוחד במקרה של פיטורין בתקופת ההיריון. לכן חשוב שתדעי שהחוק מגן עלייך בתקופה זו, ובמקרים מסוימים אף מאפשר לך לתבוע פיצויים.
האם ניתן לפטר עובדת בתקופת ההיריון? מתי ניתן לקבל היתר מיוחד לפיטורי עובדת בהיריון? אילו פיצויים יכולה לתבוע עובדת שפוטרה בהיריון בניגוד לחוק? והאם עובדת חייבת להודיע למעסיק על ההיריון?
האם ניתן לפטר עובדת בתקופת ההיריון?
איסור פיטורין בגלל ההיריון – החל מהיום הראשון לעבודה
חוק עבודת נשים אוסר על מעסיק לפטר עובדת בגלל ההיריון שלה. איסור זה חל מרגע תחילת העסקתה של העובדת. יתרה מכך, גם אסור להפלות עובדת בעת ראיון עבודה בשל ההיריון שלה.
יחד עם זאת, מעסיק יכול לפטר עובדת בתקופת ההיריון, מסיבות אחרות שאינן קשורות בהריונה, אם היא טרם השלימה חצי שנת עבודה.
איסור פיטורין בתקופת ההיריון – החל מחצי שנה לאחר תחילת העבודה
לאחר חצי שנה בו העובדת מועסקת באותו מקום עבודה, חל איסור לפטר את העובדת בתקופת ההיריון, גם אם הסיבות אינן קשורות להיריון, אלא במקרים בהם ניתן היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. האיסור חל לא רק על פיטורין, אלא גם על צמצום משרה, ובמקרים מסוימים גם על אי חידוש חוזה עבודה.
כמו כן איסור לפטר את העובדת, חל לא רק בתקופת ההיריון, אלא גם במהלך תקופת חופשת הלידה ועד 60 ימים לאחר מכן, לרבות חופשת לידה ללא תשלום, ולרבות היעדרות הנובעת ממצב רפואי שנגרם בעקבות הלידה.
מתי ניתן לקבל היתר פיטורין של עובדת בתקופת ההיריון?
ישנן עילות פיטורין או עילות לפגיעה בהיקף ההכנסה או המשרה של עובדת בהיריון, המאפשרות לקבל היתר פיטורין בתקופת ההיריון כמו:
- הפסקת פעילות של העסק, לרבות פשיטת רגל או מכירת העסק;
- צמצומים בעסק;
- העסקה זמנית או סיום חוזה;
- נסיבות חמורות כמו ביצוע עבירה פלילית.
יודגש כי לא מדובר ברשימת עילות סגורה, והמעסיק יכול לבקש לפטר עובדת בהיריון, בשל כל נסיבה מוצדקת אחרת שאינה קשורה בהיריון שלה.
כדי שהבקשה לפיטורי עובדת תתקבל, על המעסיק להוכיח את עילת הפיטורין, בראיות מוצקות. כך למשל אם מדובר בצמצומים בעסק, המעסיק נדרש להביא ראיות המעידות על צמצומים שבוצעו נוכח פגיעה בפעילות העסקית וכו'.
מתי לא ניתן לקבל היתר פיטורין של עובדת בהיריון?
ישנם מקרים בהם הממונה על חוק עבודת נשים לא יעניק כלל היתר פיטורין. למשל בזמן היעדרות שנגרמה בעקבות הפלה, בזמן חופשת הלידה ובזמן היעדרות רפואית מחייבת לאחר חופשת הלידה ועד חצי שנה מהלידה.
אילו פיצויים ניתן לתבוע במקרה של פיטורין אסורים בתקופת ההיריון?
פיטורין אסורים של עובדת בתקופת ההיריון, יכולים לזכות את העובדת בפיצויים. במסגרת התביעה העובדת יכולה לדרוש פיצוי עבור השכר שנמנע ממנה במהלך התקופה המזכה, במהלכה יש הגבלת פיטורין. בנוסף ניתן לתבוע פיצויים גם מבלי שנגרם נזק, בהתאם לנסיבות.
עו"ד מירי וינברגר מציינת כי פיצויים אלה יכולים להגיע לסכומים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים.
האם עובדת חייבת להודיע למעסיק על ההיריון?
עובדת חייבת להודיע למעסיק על ההיריון עד לחודש החמישי להריונה. לפני כן העובדת לא חייבת להודיע לו על כך, אלא בנסיבות מיוחדות, כמו למשל במקרה שהעובדת מועסקת במקום או בסוג עבודה שעלולים לסכן את ההיריון.
בכל מקרה, מומלץ ליידע את המעסיק על ההיריון עוד טרם לכך. הודעה למעסיק על ההיריון יכולה למנוע מראש את הפיטורין. כמו כן, כל פיצוי שהעובדת תקבל, יחל רק מהיום בו המעסיק גילה על ההיריון.
חשוב לדעת, שגם אם המעסיק לא ידע על ההיריון בעת השימוע על הפיטורין, מהרגע בו העובדת הודיעה על כך, המעסיק חייב לפעול על פי החוק ולבקש היתר פיטורין. במקביל חשוב שתדעי שלמעסיק מותר לדרוש ממך אישור רפואי על ההיריון.
הגנה על נשים מפיטורין בתקופת ההיריון
בשורה התחתונה, החוק אוסר על פיטורין עקב ההיריון. יתרה מכך החוק מגן על נשים בתקופת ההיריון, כך שמעסיק המעוניין לפטר את האישה, הוא זה שנדרש להוכיח שהפיטורין מוצדקים.
בפועל מדי שנה ניתנים כמה מאות היתרים לפיטורי עובדת בהיריון, אך רק לאחר בחינה מדוקדקת של הנסיבות שהובילו לפיטורין.
על פי הנתונים, מרבית ההיתרים שניתנים הם עקב מצב כלכלי מוכח של העסק, חלק קטן יותר מההיתרים ניתנים בעקבות תפקוד העובדת, ורק מיעוט ההיתרים ניתן בשל תום החוזה. לעומת זאת, במקרים של מכירת עסק למשל, פעמים רבות לא ניתן היתר, אלא נדרש מהמעסיק לדאוג שהעובדת תמשיך להיות מועסקת אצל מי שהעסק נמכר לו.
יחד עם זאת, בשנים האחרונות חלו תנודות במשק, וכך גם חלה עליה בבקשות לפיטורי נשים בזמן היריון. לכן, אם בכל זאת פוטרת או זומנת לשימוע במהלך ההיריון, חשוב שתכירי את הזכויות שלך, ותתייעצי עם עו"ד שיש לו ניסיון בדיני עבודה, ובפרט במקרים של פיטורי נשים בתקופת ההיריון.