ערכתם צוואה וחשבתם שדי בזה כדי להגן על רצונותיכם ולמנוע סכסוכים משפחתיים בעתיד? חשבו שנית! צוואה אינה רק מסמך משפטי שעריכתו הינה בבחינת "זבנג וגמרנו", אלא מהווה היא הליך מחשבתי ארוך טווח שיש להתכונן לפני, תוך כדי ואך לאחר עריכתו.
סיבות להתנגד לצוואה קיימות בשפע ומתנגדים לה גם ולכן, על מנת להגן "הרמטית" על צוואתכם מפני התנגדויות העתידות להתעורר (לפחות מפני רובן), הכרחי לערוך צוואה בעזרת עורך דין מומחה לצוואות ולהתייעץ עימו כבר בשלב המחשבה על עריכת הצוואה.
אופציות בשפע להתנגד לצוואה ולהביא לפסילתה
החוק מונה שורה של מקרים ומצבים אשר בהתרחשותם עלולה צוואה שנחזתה להיות כשרה בתחילה, להיפסל (!) כאשר בפועל התוצאה המיידית הינה אי כיבוד רצונו האחרון של המצווה שזו הרי מטרת העל של חוק הירושה.
מתי ניתן יהיה למשל להתנגד לצוואה ולבקש את פסילתה (המלא או חלקי) ?
- כאשר התגלו בצוואה פגמים טכניים (היעדר חתימת המצווה, היעדר חתימת העדים בצוואה בעדים, היעדר מועד עריכת הצוואה וכיו"ב).
- כאשר עולה חשש כי הצוואה זויפה.
- כאשר המתנגד טוען כי בעת עריכת הצוואה היה נתון המצווה תחת השפעה בלתי הוגנת.
- כאשר עולה טענה כי המצווה לא היה כשיר (רפואית, נפשית או פיזית) בעת שערך את הצוואה.
לכן ובטרם אצה רצה דרככם לערוך ולחתום על צוואה, מסבירה עו"ד המומלצת רעות פלדר כי יש לקחת בחשבון שעל מנת שלא ניתן יהיה להתנגד לה בעתיד יש לנקוט מספר צעדים מחושבים ולתכננה ביסודיות כבר מלכתחילה, על מנת למנוע עילות פסילה פוטנציאליות אשר ישמשו מתנגדים פוטנציאלים לצוואתכם האחרונה.
החלטתם לערוך צוואה – עשו שיעורי בית כבר לפני
ניסיון העבר מראה, כי ישנה חשיבות לתכנון הצוואה עוד בטרם ניגשים לחלק הפרקטי של כתיבתה ועריכתה – כדאי לחשוב ולתכנן למי ברצוני לצוות מה ובאילו תנאים; היכן יכולים להתעורר קשיים בעתיד (כלה של בן שכבר מלכתחילה נראתה כרודפת בצע למשל) ; למי כדאי לדאוג יותר וכיו"ב.
ככל שהמצווה יהיה יותר מודע למהמורות עתידיות, כך יוכל לאפשר לעורך הדין שיערוך עבורו את הצוואה, להתגונן בצוואה מפני אותן מהמורות ולמשל למנוע אותן על ידי הוראות ומנגנונים שונים, סעיפים מגבילים האוסרים על התנגדויות לצוואה ועוד.
נטרלו מעורבות של נהנים בעריכת הצוואה עצמה
רוב ההתנגדויות המוגשות כנגד צוואות מוגשות בשל טענות של השפעה בלתי הוגנת מצד נהנים לצוואה על המצווה בעת עריכתה. הימנעו מזה על ידי, בין היתר :
- שכרו באופן עצמאי עורך דין מומחה לצוואות שאינו קשור למי מהנהנים לצוואה.
- כדאי להגיע ולהיפגש עם עורך הדין לבד ללא נוכחות של נהנים (גם לא בחדר ההמתנה במשרד).
- אל תשתפו את הנהנים בתוכן הצוואה, אל תשאלו לדעתם ואל תתייעצו עימם.
גבו את הצוואה למניעת טענות בדבר אי כשירותכם לערוך צוואה
עילת פסלות נפוצה נוספת להגשת התנגדות, הינה בטענת אי כשירות של המצווה בעת שערך את הצוואה – מטענה זו ניתן להתגונן בקלות יחסית ועל ידי צירוף חוות דעת רפואית או מסמך רפואי כלשהו שיש בו כדי להעיד על מצבו הבריאותי והקוגניטיבי של המצווה במועד הרלוונטי.
מניעת פגמים טכניים בצוואה – באחריות עורך הדין
חלק מהתנגדויות יוגשו בשל בצוואה המאפשרים אף הם את פסילת הצוואה ולכן אין להקל בכך ראש ולחתום על צוואה רנדומלית מאתר אינטרנט כלשהו, אלא להפקיד את מלאכת עריכת הצוואה בידי עורך דין הבקי בתחום זה.
פגמים טכניים צורניים
הצוואה מוכנה – כדאי שלא לשתף את הנהנים בפרטים
גם אחרי שהצוואה מוכנה, עדיף להפקידה אצל הרשם ולא לשתף בתוכנה את הנהנים על מנת שלא יתחילו סכסוכים בין בני המשפחה עוד בהיות המצווה בחיים ולמניעת הפעלת לחצים מיותרים שהרי ידוע הוא, כי "הנסתר מהעין ברכה" ומשל וחומר במקרה זה.
שורה תחתונה – אין די בעריכת צוואה ! חייב להקפיד ולערכה באופן יסודי ומקצועי שאחרת ואפילו עוד טרם פטירת המוריש, עלול הוא לעמוד בפני מצבים מורכבים וסכסוכים משפחתיים אותם ביקש למנוע.