קיבלתם רכוש בירושה? דעו כי ייתכן שתחויבו במס ירושה. במדינתו משלמים לא מעט מיסים, אז מה קורה עם מיסים על ירושות? בכך יעסוק המאמר הבא.
האם קיים מס ירושה בישראל?
בעבר, מסביר עורך דין ירושה כי היה קיים בישראל מס עיזבון, במסגרתו היה מוטל על היורשים מס בגובה אחוז מסוים מהעיזבון. בחלוף השנים, בוטלה חבות זו, מאחר והרכוש המועבר בירושה כבר מוסה בעבר, בעת רכישתו על ידי הנפטר ועל כן אין להטיל מס מסוג זה פעם נוספת.
עם זאת, שימו לב – העובדה כי אין מס ירושה בישראל לא פוטרת ממס בכל מקרה והדבר תלוי מקרה ותלוי נכס. במקרה בו הנכס נמכר על ידי היורשים, המכירה מחייבת במס אלא אם עומד פטור עבורם. כלומר, עצם ההורשה לא תיחשב כעסקה החייבת במס, עם זאת המכירה של הירושה, כן תיחשב כעסקה והיורש ייאלץ לשלם מיסים בהתאם.
ליורשים עומדת זכות לחלק בניהם את העיזבון כרצונם וליהנות מחלוקה פנימית של הירושה שלעיתים מונעת מהם תשלום מיסים.
פטור ממס ממקרקעין שבירושה
ככלל, ירושה הופרדה מפעולות המכירה והרכישה של מקרקעין החייבות במס, אולם, לא מדבור על פטור מלא, שכן הרווח שנוצר מעת רכישת הנכס על ידי המנוח ועד לפטירת המנוח, יידרש בתשלום מס. הדבר אומר, כי בעת בה היורש מעוניין במכירת הנכס שקיבל בירושה הוא ייאלץ לשלם מס שבח בגין רווח זה.
שימו לב, מסבירה עו"ד אורלי מנע שני: תשלום מס שבח, יהיה מרגע בו השבח נוצר, כלומר, מעת רכישת המקרקעין על ידי המוריש ולא מועד ההורשה ליורש ועד מכירתו על ידי היורש!
מה המקרים בהם יש פטור ממס בעת מכירת נכס בירושה?
יורש שמחליט למכור נכס מקרקעין שהוא לא דירה חייב בתשלום מס שבח, אבל ככל שמדובר בדירה, היורש לא יחויב במס שבח ככל שהוא עומד בתנאים מצטברים המצוינים בחוק מיסוי מקרקעין –
- הדירה הנמכרת היא דירת מגורים מזכה, כלומר הסתיימה בנייתה והיא מותאמת למגורים. בבעלות יחיד ושימשה למגורים לפחות 4/5 מתקופת חישוב השבח או ב- 4 השנים שלפני המכירה.
- המוכר הוא בן זוג, ילדו או בן זוג של ילדו של המוריש.
- טרם פטירת המוריש הוא היה הבעלים של הדירה הנמכרת ולא היה בעלים של דירה נוספת.
- ככל שהמוריש היה בחיים והיה בעל פטור ממס שבח.
העיזבון מתחלק בין היורשים, האם קיים פטור ממס?
חוק הירושה קובע כי יורשים שלא מעוניינים בחלוקת ירושתם על פי דין ירושה או צוואה, קיימת להם זכות לערוך הסכם בניהם שיחלק את העיזבון כרצונם.
חוק מיסוי מקרקעין מעמיד תנאים מצטברים כשמתקיימים יקום פטור ליורשים בעת חלוקת העיזבון בניהם –
- הסכם חלוקת העיזבון נעשה בידי היורשים בלבד.
- החלוקה נעשית רק מנכסי העיזבון – כלומר יורש אחד לא יכול לוותר על חלקו תמורת נכס או תשלום אחר, החלוקה יכולה להיעשות רק מהנכסים שבירושה.
- חלוקה ראשונה – ההסכם נעשה במסגרת של חלוקה ראשונה של הנכסים שבין היורשים, כלומר שלא נעשתה כל חלוקה קודמת בניהם.
הנכס שירשתי נמצא בחו"ל, מה המיסוי שיחול?
כשהירושה נמצאת בישראל – אזרח או תושב ישראל שזוכה בירושה, לא יהיה חייב בתשלום מס ירושה בין אם המוריש תושב ישראל ובין אם תושב זר.
כשהירושה נמצאת בחו"ל – מצווה שהותיר רכוש בחו"ל ליורשיו, יורשיו עלולים להידרש במיסוי ירושה בהתאם לדיני הירושה שבאותה המדינה.
מה הם היתרונות והחסרונות שבמס ירושה?
יתרונות מס ירושה
- הגדלת קופת אוצר המדינה
- צמצום פערים בין שכבות חלשות לחזקות. הרי, מס ירושה תורם לחלוקת הון ומתן שוויון הזדמנויות, לעומת אי הטלת מס המגדילה את הפערים בין שכבות סוציו אקונומיות
חסרונות מס ירושה
- החלת מס ירושה היא פגיעה בזכותו של אדם לצבור נכסיו ולהורישם ללא הגבלה, במיוחד שכבר שולם על הרכוש מס בעבר.
- תגרום לאנשים לחשוש מעסקאות בישראל.
לסיכום, ככלל לא קיימים מיסים על ירושה בישראל, אולם בכל זאת קיימים מצבים בהם מיסים יחולו ולכן יש לבצע תכנון מס בירושה טרם מימושו!