בשורת מקרים במרוצת השנים, עובד שחלה במחלה מסוימת כתוצאה מהתנאים במקום העבודה, נתקל בקושי להוכיח את הקשר בין העבודה למחלה.
עם הזמן, יותר סימפטומים ומחלות הוכרו ככאלה שנגרמו באופן ברור מחשיפה לחומרים שונים במקום העבודה. מחלה כזו, עשויה לזכות את המבוטח בקבלת קצבה.
מהי מחלת מקצוע ואילו תביעות ניתן להגיש בגין אובדן כושר עבודה בעקבות מחלה זו? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי מחלת מקצוע?
מחלת מקצוע, מסביר עו"ד דוד סער, היא מחלה שנגרמה לעובד כתוצאה ישירה מתנאי עבודתו. כשמדברים על תנאי עבודה של עובד, הכוונה היא לחומרים שנחשף אליהם העובד, הכלים הנדרשים לעבודה וכדומה.
כך למשל, אדם שבמהלך עבודתו בא במגע או נחשף לחומרים שהוכרו כמסרטנים, וחלה בסרטן, עשוי להיות מוכר כמי שחולה במחלת מקצוע.
אך זיהוי הגומרים למחלה עשוי להיות מאתגר, שכן בדוגמא של מחלת הסרטן, קיימים גורמים נוספים שמשפיעים על הסיכוי לחלות בסרטן כגון גיל, תורשה, עישון והרגלים נוספים אחרים.
כיום קיימת רשימה קבועה של מחלות מקצוע, כך שרק מחלות מקצוע המצויות ברשימה יזכו את המבוטח בקבלת תנאים.
כמובן שעל המבוטח להוכיח כי המחלה אכן נגרמה כתוצאה מתנאי העבודה, אך לאור העובדה שהקשר בין השניים הוכר ברשימת מחלות המקצוע, פשוט יותר להוכיח זאת.
איך מחשבים אובדן כושר עבודה?
חישוב אובדן כושר עבודה משתנה בין אדם לאדם בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי שלו, כך שהביטוח הלאומי קובע דרגת אי כושר המשקפת את יכולת השתכרותו של המבוטח לנוכח קיומה של מחלת המקצוע.
אדם שאינו מסוגל לעבוד כלל או שמחלת המקצוע הובילה להפחתה של מעל 50% ביכולת עבודתו, יחושב עבורו אובדן כושר עבודה, בהתאם למצבו.
ניתן לחשב באופן עצמאי את אובדן כושר העבודה, דרך מחשבון אובדן כושר עבודה באתר של המוסד לביטוח לאומי.
אילו תביעות ניתן להגיש במצב של אובדן כושר עבודה בעקבות מחלת מקצוע?
ישנן 2 תביעות שניתן להגיש במצב של אבדן כושר עבודה בעקבות מחלת מקצוע:
- תביעה לצורך קבלת דמי פגיעה – על מנת להגיש תביעה לצורך קבלת דמי פגיעה, על המבוטח להוכיח בעזרת אישורים ובדיקות רפואיות שהוא אינו כשיר לעבודה.
את התביעה לקבלת דמי פגיעה יש להגיש באמצעות טופס 211 של המוסד לביטוח לאומי, והמבוטח יידרש לפרט אודות מצבו הרפואי, הגורמים למחלה ואת ימי העבודה שהחסיר בעקבות המחלה.
בנוסף, יש לצרף את המשכורות בשלושת החודשים שקדמו למחלה, לצורך חישוב דמי הפגיעה עצמם.
דמי הפגיעה יינתנו לתקופה מרבית של 90 ימים, וגובה דמי הפגיעה הם 75% מהשכר היומי של המבוטח על פי המשכורת בשלושת החודשים האחרונים.
- הגשת תביעה לנכות כללית – במקרים בהם המבוטח לא השתקם וסובל יותר מ90 ימים מאבדן כושר עבודה, יש באפשרותו להגיש תביעה לנכות כללית במוסד לביטוח לאומי.
על מנת להגיש תביעה לנכות כללית, על המבוטח לצרף לטופס התביעה מסמכים המוכיחים כי כושר העבודה שלו אכן הצטמצם ביותר מ50% ולפרט את מחלת המקצוע.
מומלץ טרם הגשת התביעה להתייעץ עם עורך דין אובדן כושר עבודה, על מנת שיסייע לכם בהגשת התביעה באופן המיטבי ובכך יעלה את סיכויי הצלחתה.
לאחר הגשת התביעה, המבוטח יזומן לוועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי על מנת שתקבע אחוזי נכות (זמניים או קבועים), תקבע דרגת אי כושר ובהתאם לכך תקבע האם הוא זכאי לקבלת קצבה.
יש לשים לב שרק קביעה של מעל 60% נכות רפואית ובקביעת דרגת אי כושר, המבוטח יהיה זכאי לקבל קצבת נכות.
מהו ביטוח אובדן כושר עבודה?
ביטוח אובדן כושר עבודה הוא חלק מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים של אדם, שמטרתו להבטיח כי במקרה שבו המבוטח יתמודד עם אובדן כושר עבודה, בין היתר בעקבות מחלת מקצוע, תשולם לו קצבה חודשית.
במסגרת רכיב זה, חלק מסוים מהסכום המופרש לפנסיה יעבור לצורך אותו ביטוח אובדן כושר עבודה.
לסיכום, ההוכחה כי אובדן כושר העבודה נגרם כתוצאה ישירה ממחלת מקצועה עשויה להפוך משימה קשה שדורשת מומחיות וניסיון.
לכן, במידה שאתם מעוניינים לתבוע בביטוח לאומי בגין אובדן כושר עבודה שנגרם בעקבות מחלת מקצוע, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה בתחום, על מנת שיסייע לכם למצות את זכויותיכם.