Mishpatip_MainPic משפטיפ
Mishpatip_MainPic משפטיפ
פנייה לייעוץ אישי



    פינוי דירות

    פינוי דירות

    תוכן עניינים

    פינוי דירות – מבוא

    כמעט כל בעל נכס חושש מן המצב בו שוכרי הנכס שלו יחליטו כי הם מפסיקים לשלם את דמי השכירות וכמו כן לא מפנים את הדירה. חוק חדש מסדיר ומקצר את הליכי התביעה כנגד דיירים סוררים.

    בחודש דצמבר 2008 נחקק תיקון לתקנות סדר הדין האזרחי אשר קבע הוראות חדשות להגשת תביעה עקב אי פינוי דירות. התקנות החדשות מטרתן למנוע סחבת הליכים, ולקחת הליך של פינוי דירות.

    הליך מהיר לפינוי דירות

    תיקון לתקנות סדר הדין האזרחי הסדיר לאחרונה את הליך פינוי דירות בישראל. התיקון החדש קובע כי מעתה ניתן להגיש בהליך קצר ומהיר בקשה לבית המשפט לפינוי שוכרים מן הנכס כאשר עיקר השינוי הוא שתוך 30 יום יקבע דיון בתביעה.

    יש להגיש את כתב התביעה כאשר בכותרתו מופיעות המילים "תביעה לפינוי מושכר" וזהו הסעד היחיד שאותו ניתן לבקש בהליך זה.

    אין מניעה כמובן להגיש הליך נפרד, בתביעה רגילה, כדי לתבוע סכומי כסף שלא שולמו על ידי השוכרים, ואין כל צורך לבקש את אישור בית המשפט לכך.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      פינוי דירות עד לשינוי החוק

      עד לחקיקת חוק פינוי דירות, תביעה לפינוי נכס היתה הליך אורך ומתמשך שמתנהל בבית משפט או בלשכת הוצאה לפועל.

      הליכים משפטיים לוקחים זמן רב כאשר הליך פינוי הוא הליך שנדרש באופן מיידי כדי שהדיירים לא ימשיכו לשהות בנכס מבלי לשלם את דמי השכירות לבעלים. חשוב לזכור כי גם לאחר שהתקבל צו הפינוי מבית המשפט- היה צורך לפנות ללשכת ההוצאה לפועל כדי לממש אותו- הליך ארוך לא פחות.

      בהליך פינוי דירות שהיה קיים בעבר היו מספר דרכים לפינוי הנכס בנוסף להגשת תביעה בבית משפט, אך הן לא היו יעילות במיוחד:

      א. הגשת תלונה במשטרה: רכיב הזמן לפינוי דירות הוא בעייתי גם במקרה הזה. המשטרה, שעסוקה בעיקר בעניינים פלילים אינה ממהרת להגיע כדי לפנות דיירים מנכס לבקשת בעלי הנכס. המשטרה אינה גוף משפטי ולכן לא יכולה לבצע בירור משפטי ולהכריע מי מבין הצדדים אינו צודק, אך מדובר באלמנט הרתעתי שלעיתים מספיק כדי להביא לתוצאה של פינוי דירות.

      ב. לקיחת ערבויות והפקדתן: ההליך היעיל ביותר בהליך פינוי דירות. בעת חתימת החוזה ימסור השוכר לבעלי הנכס ערבויות כגון המחאות, צ'ק בנקאי או פרטי ערבים אשר אותם ניתן לממש במקרה של בעיה באי תשלום דמי השכירות. ברוב המקרים האלו יתפנה השוכר ולא ימשיך לשהות בדירה.

      ג. סעיפי דין עצמי בחוזה: הכנסת סעיפים שכאלו את תוך החוזה יכולים לכלול החלפת מנעול על ידי בעלי הנכס, ניתוק מחשמל או מים או גז, הוצאת חפצי השוכר מהדירה ואחסונם על חשבונות מחוץ לנכס. סעיפים אלו הם בעיקר מרתיעים אך יש נסיבות בהם לא ניתן כלל לממש אותם.

      פינוי דירות – הקץ לסחבת

      חשוב לזכור כי הגשת תביעה בדרך הישנה עדיין קיימת וניתן להשתמש בה- תביעה שכזו תאחד את תביעת הפינוי ואת תביעת הסעד הכספי.

      תקנות פינוי דירות החדשות קובעות כי התביעה לא תכיל כל סעד פרט לסעד הפינוי עצמו. כל סעד כספי אותו מבקש בעל הנכס, הוא יוכל לתבוע בהליך תביעה רגיל וכל זאת מבלי לבקש את רשות בית המשפט לפיצול הסעדים.

      פיצול הסעדים במקרה שכזה הוא אוטומטי וזוהי זכותו של התובע על פי חוק.

      תקנות פינוי דירות קובעות כי על מנת לזרז את ההליך המשפטי יהיה על השוכר לצרף אל כתב התביעה שלו לפינוי שוכר, את תצהירי העדות הראשית, את האסמכתאות שבידיו, חוות דעת מומחה (במידה וקיימות כאלו), וכל מסמך אחר שנוגע לתביעה.

      המשכיר, מאידך, יוכל לצרף כל מסמך אותו הוא חפץ להגיש לבית המשפט לכתב ההגנה שלו. השוכר יוכל להגיש את כתב ההגנה שלו בתוך 30 יום מיום הגשת התביעה.

      חשוב לציין כי אין חובה על בית המשפט לאפשר הגשת כתב תשובה.בית המשפט יקבע דיון בתוך תקופה של 30 יום והליך פינוי דירות כולו יתנהל בתוך כ-60 יום מיום הגשת התביעה. פינוי מהיר של הנכס יביא למצב בו הנכס יושב לבעליו החוקיים תוך פינוי השוכרים הסוררים.

      *אין בדברים המופיעים לעיל ובשאר התוכן באתר משפטיפ – Mishpatip כדי להחליף ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. העושה שימוש בתוכן האתר, עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8053464 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף